In maart 2022 stond er een leuk stukje in de Veluwse Courant je kan deze hier bekijken of de tekst hieronder lezen.

 

Door Grietje-Akke de Haas

Ermelo – Op weg naar de eerste verdieping ‘zeult’ hij nog een laatste schilderij van een flink formaat mee, die er ook plekje verdient te krijgen. “Ik weet dat Bert deze zo mooi vindt, vandaar.” Kennelijk heeft Bert smaak, want al van een afstand raak je erg geïntrigeerd door het schilderij. Is het de intensiteit van de kleuren, de vormen op het doek of het niet alledaagse gebruik van het paletmes dat zo fascineert? “Wijbe”, zo is Bert ervan overtuigd, “is de Ermelose kruising tussen Vincent van Gogh en Karel Appel. Hij heeft ook diezelfde drive als Van Gogh.” Vrij vertaald staat dat voor ongrijpbaar, mysterieus, heel divers werk en knallen wanneer hij er aan toe is. Wijbe: “Op een bepaald moment is het zover, dan komt het eruit. Ik leg het doek neer, spuit er verf op en ga aan de slag. Het is soms zo dat ik 4 á 5 schilderijen op één dag maak.”

Het is een soort geestestoestand waar Wijbe in raakt die in woorden lastig is om uit te drukken. Een vooropgezet plan heeft hij nooit, het gebeurt gewoon. “Het lukt mij ook alleen als ik er aan toe ben.” Iemand die dat gevoel volgens Wijbe goed heeft weten te vertolken is de zanger Barry Gibb van het legendarische zangtrio de Bee Gees. “Die zei ooit dat hij de liedjes uit de wereld buiten ons haalt waar hij contact mee heeft. Dat klinkt heel mysterieus natuurlijk, maar zo werkt het wel, ook voor mij. Dat is tevens het mooie van kunst, dat het onverklaarbaar is. Dat maakt het ook kunst voor mij; er moet mysterie bij. Ik ben ooit gestart met een cursus schilderen bij Alida van Beek toen ik ontdekte dat ik iets deed op het doek. Dat had ik me van tevoren niet bedacht. Met kunst heb ik altijd wel iets gehad, maar ik dacht altijd dat ik het niet kon of dat het me niet zou lukken.”

‘Place to be’ is trouwens Residentie De Groene Oase aan de Wilhelminalaan dat bovenop zorgcentrum In de Luwte is gesitueerd. Ruim een maand geleden vond de officiële opening plaats van de nieuwbouw. In de Residentie zijn 12 comfortabele suites/appartementen gebouwd voor ouderen. Deze zijn allemaal voorzien van moderne domotica zodat bewoners, indien gewenst en noodzakelijk, zorg kunnen inschakelen. Het zorgcentrum geeft ruimte aan wonen met zorg voor 22 ouderen met dementie verdeeld over 2 groepen. Bert is Bert van den Hoorn, locatiemanager van het hele gebouw. Wijbe is Wijbe Bekkema (71) die intens geniet van zijn in 2014 ontdekte passie: schilderen. Bert: “Ik ken Wijbe al heel lang. Ik heb ook zijn eerste expositie geregeld in ziekenhuis St Jansdal waar ik toen werkte; dat was in 2015. Deze expositie met zo’n 30 schilderijen was een groot succes.” Wat niet zo verwonderlijk is. Veel gehoorde reacties op Wijbes schilderijen zijn dat ze de toeschouwer op een of andere manier raken en ontroeren.

Bert dacht meteen aan Wijbe toen ze bezig waren met de nieuwbouw. De Residentie is namelijk een prachtig vormgegeven verdieping, met lange gangen, gangen die wat aankleding en sfeer nodig hadden. Want zo ziet Wijbe de 22 schilderijen die de gangen verfraaien. “Mijn coach Wim Offenberg zei tegen mij: ‘Je moet het niet gaan inrichten als een soort expositie, maar het zien als sfeer brengen op de etage. In de eerste instantie voelde dat voor mij wat vaag. ‘Hoe doen we dat’, dacht ik bij mezelf, maar het ging me vervolgens heel eenvoudig af. Het ‘probleem’ van mij als schilder is dat ik te veel schilderijen heb. Ik had er dus genoeg staan om hier op te hangen. Al hoefde ik geen nieuwe schilderijen te maken, ik moest er wel mee bezig welke hier zouden passen.” De selectie van de 22 schilderijen is een divers aanbod uit het omvangrijke oeuvre van Wijbe. “Het zijn heel verschillende schilderijen maar wel ‘Wijbe-schilderijen’. Ofwel, ze hebben allemaal iets met mij te maken. Al vrij snel kwam er een mijnheer die meteen een bepaald schilderij wilde hebben. Niet dat dit mijn opzet is, maar het is wel kicken dat mensen mijn schilderijen zo mooi vinden.”

Bert is al 11 jaar als vrijwillig bestuurslid betrokken bij In de Luwte, dat 12, 5 jaar terug startte als zorgvilla aan de Hamburgerweg en gespecialiseerde zorg biedt voor mensen met dementie. Dit onderkomen werd echter te klein om de lange interesselijst. “Als bestuur zijn wij 5 á 6 jaar bezig geweest voor een andere locatie. Op een gegeven moment kwamen we in gesprek met Stichting Salem, de eigenaar van deze grond, of het niet wat was om ons hier te vestigen. Het leuke van deze locatie is dat we nu op een groot zorgpark zitten en met elkaar kunnen samenwerken en elkaar ondersteunen.” Het nieuwe onderkomen is iets groter geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. “De gemeente opperde of het mogelijk was dat er een verdieping bovenop zou kunnen komen, bedoeld voor zorgappartementen voor 65-plussers. Wij zijn gaan rekenen, en het bleek dat dit kon.” De combinatie van zelfstandig wonen in De Residentie waar men als het nodig is zorg kan inschakelen, met beschermd wonen voor mensen met dementie is zeldzaam, weet Bert. Maar hij weet ook dat het voorziet in een grote behoefte in Ermelo. “Dementie is uitgegroeid tot een groot probleem. Het treft 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen. In Ermelo is het een dubbel probleem vanwege de toenemende vergrijzing.” De manier waarop er In de Luwte wordt omgegaan met dementie is bovendien bijzonder vindt Bert. “Er wordt namelijk heel veel aandacht besteed aan het actief bezighouden van bewoners. Dat gebeurt door veel spelletjes met ze doen, wandelen tot misschien in de toekomst wel een cursus schilderen. Het welzijn van de mensen is wat dat betreft heel belangrijk voor ons.”