In de zomer van 2015 kwam ik, al kijkend naar kruiswegstaties, op het idee een kruisweg te schilderen maar dan wilde ik wel een heel andere vorm kiezen. Ik neem bewust veel afstand van wat we zo mogelijk aan realistische beelden op ons netvlies zouden kunnen krijgen. Het zijn onrealistische beelden maar juist die kunnen ons aanscherpen om een realistische kijk op een lijdensweg te krijgen. Nu moeten we er zelf over nadenken en eigen beelden vormen in ons hoofd. Hieronder staan de schilderijen.

Klik op het vergrootglas om een grotere versie van het schilderij te kunnen zien(werkt niet op uw smartphone), U kunt door de schilderijen scrollen met de links-rechts pijltjes toetsen op uw keyboard of met uw muis. Als u op de titel klikt krijgt u ook een grotere versie van het schilderij maar dan inclusief een korte toelichting.

De kruisweg hing vanaf 6 maart 2019 in mijn geboorteplaats Burgum en wel in de protestantse kerk "De Ikker". Na Hemelvaartsdag heb ik de schilderijen weer opgehaald.

Vanaf 26 februari 2020 hangt deze kruisweg in de protestantse kerk van Broek in Waterland.

Contact met Wijbe

Adres

Dokter Scheurerlaan 8
3853 KB  Ermelo
Tel.: +31(0)341 55 70 45

E-mail

wijbebekkema@hotmail.com

Actueel

Op woensdag 26 februari (2020)  is de  eerste door mij gemaakte kruisweg opgehangen in de protestantse kerk van Broek in Waterland. Het is een oud hervormd kerkje maar de schilderijen komen ook daar prima "tevoorschijn" . Na Pasen heb ik de schilderijen weer opgehaald. Door de Covid-19 perikelen was de kerk vanaf begin maart gesloten. De kruisweg kreeg weinig bezoekers en toch was het wel goed dat de schilderijen daar in die tijd hebben gehangen.