Korte biografie

Wijbe Bekkema werd geboren op 25 februari 1951 in de gemeente Tietjerksteradeel in de plaats Burgum.

Wijbe was vooral werkzaam in het onderwijs, meer dan dertig jaar docent godsdienstonderwijs. Als vrijwilliger was hij actief voor kerk en politiek.

Wijbe is getrouwd met Ypy Boonstra en zij hebben samen drie volwassen dochters. Vanaf december 1979 wonen zij in Ermelo aan de Dr Scheurerlaan.

Na enige jaren gevochten te hebben met burn-out verschijnselen werd Wijbe afgekeurd voor actieve werkzame deelname in de maatschappij.

Vanaf 1 april 2014 is hij zelfstandig thuis aan het schilderen gegaan.

Wijbe schildert nog maar korte tijd, toch viel zijn werk op en zelfs zodanig dat er binnen een jaar een expositie kwam in het St Jansdal. Op de volgende pagina leest u het begeleidend schrijven voor de bezoekers in St Jansdal.

De pers kreeg ook door dat er wat met Wijbe gebeurde en besloot tot een interview, deze kunt u hier lezen.

Wijbe is los

(deze tekst was voorradig in het St Jansdal)

Op 1 april 2014 is het echt begonnen. Ik kwam thuis van een laatste avond ‘tekenen en schilderen’ onder leiding van Alida van Beek in haar atelier.  Het was mooi geweest, want om zelf thuis te gaan schilderen zat er eigenlijk niet in; daar zou ik niet aan beginnen.

Toen op die laatste avond bij thuiskomst zag ik dat er met het op die avond gemaakte schilderij iets moest gebeuren. Dus ging ik naar de garage, haalde een plamuurmes en begon te schrapen en te bewerken en jawel hoor er kwam een mooi bos tevoorschijn. (nr 21). Die ervaring bracht mij de volgende dag bij de Action, om panelen en verf te kopen. Ik ging aan de slag, niet te stuiten. Steeds weer kwam er van alles tevoorschijn en kwamen de mooiste emoties bij mij los. In een half jaar schilderde ik al zo’n 80 schilderijen, nou zo gek hoeft het toch eigenlijk ook niet. Nee, in november kwam er wat minder gedrevenheid en kon ik het schilderen wat makkelijker ruimte bieden.

Ik schilder zo dicht mogelijk bij mijn eigen gevoel en emotie. Het gaat mij er niet om om precies na te schilderen wat de wereld en de werkelijkheid mij toont. Ik hoop dat de schilderijen vragen oproepen en gevoelens aanwakkeren. Dat het iets zegt, wat je met de ogen waarneemt. Bij mij is schilderen niet laten zien wat ik kan maar meer wat ik heb, wie ik ben. En de toeschouwer moet ‘zelf leren zien’.

Het was heel fijn dat het St Jansdal mij de gelegenheid gaf om binnen een jaar al het een en ander van mijn werk te tonen. Want schilderijen willen graag communiceren en ik dus ook.

(De expositie was van 6 januari tot 13 april 2015.)

Heeft u interesse in een tijdelijke expostitie

IN UW KERK OF IN UW BEDRIJF? INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN

CONTACT MET WIJBE